MILTÄ PAREMPI TUNTUU

MILTÄ PAREMPI TUNTUU?

Ennen lääkärin tapaamista mieti etukäteen, mitä sinulle on hyvä oireeton arki. Mitä olet kaivannut sairautesi jälkeen elämään? Voisiko tavoitteesi olla jokin pieni päivittäinen asia vai kenties pitkän aikavälin unelma? Valitse konkreettisia tavoitteita kuten "haluan pystyä neulomaan" tai "haluan palata lenkkeilyharrastuksen pariin".

Ota nämä konkreettiset tavoitteet ja unelmat puheeksi lääkärisi kanssa, jotta pääsette hoitotavoitteeseesi.

MILTÄ PAREMPI TUNTUU?

Oireettomuus, eli remissio, tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Sitä kuvaillaan kivuttomuudella, vähäisemmällä nivelten aamujäykkyydellä, mahdollisuudella elää normaalia elämää, käydä töissä, opiskella ja harrastaa. Se tarkoittaa kokonaisvaltaisesti parempaa jaksamista ja elämänlaatua.

Lääkärisi seuraa oireitasi kliinisillä mittareilla ja testeillä, kuten verikokeilla ja toimintakykykyselyllä. On tärkeää, että sinä pystyt antamaan voinnistasi realistisen ja rehellisen kuvan. Mitä paremmin valmistaudut etukäteen, sitä paremmin kykenette yhdessä saavuttamaan hyvän hoitotasapainon.

MILTÄ PAREMPI TUNTUU?

Seuraa vointiasi aktiivisesti ja kirjaa pienetkin muutokset ylös. Muista mainita myös sairauden vaikutukset elämänlaatuusi.

Kerro lääkärillesi konkreettisten esimerkkien avulla, mihin oireesi arjessasi vaikuttavat. Esimerikiksi miten väsymys tai huonosti nukutut yöt saattavat vaikuttaa siihen, että vapaa-ajan harrastukset ja sinua ilahduttavat arkiset asiat tuntuvat ylivoimaisille. Kerro myös, jos joudut olemaan poissa työstä tai opinnoistasi.

MILTÄ PAREMPI TUNTUU?

Puhu rohkeasti ja avoimesti lääkärillesi siitä, miten sairaus vaikuttaa sinuun.  Ole rehellinen tuntemuksissasi, olet elämäsi paras asiantuntija. Kun uskallat puhua myös vaikeista asioista, saavutatte todennäköisemmin hoitotavoitteesi.

"Vaikeneminen ei ole kultaa"

Harva meistä lukee toisten ajatuksia, ei edes sinua hoitava lääkäri. Jokainen vastaanottokäynti on mahdollisuus keskustella lääkärisi kanssa sinulle tärkeistä asioista.

Valmistaudu tapaamiseesi huolella, käytä valmistautumisessa apuna

Lataa tästä OTA PUHEEKSI -vinkit keskustelun avuksi vastaanottokäynnillesi.